29/9/16

Διαχρονική επικαιρότητα




Στην Ελλάδα από γενέσεως ελληνικού κράτους,οι πάντες
τρώνε. Τρώνε οι πολιτικοί, τρώνε οι βιομήχανοι, τρώνε οι εισαγωγείς, τρώνε οι εξαγωγείς, τρώνε οι εκδότες (καναλάρχες και λοιποί), τρώνε οι πατριώτες, τρώνε τα πτηνά, τρώνε τα ερπετά, τρώνε τα τρωκτικά· τρώνε, τρώνε, τρώνε. Και προς επίρρωση των λεγομένων ιδού η επαλήθευση:

«... Το πρώτον μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι να ευρεθούν μέσα όπως καμφθή ο αληθώς αρπακτικός εγωισμός των ανθρώπων των Αθηνών. Ούτοι αποτελούνται από 5.000 περίπου πολιτικούς, βιομηχάνους και εισαγωγείς οι οποίοι κυβερνούν την χώραν και οι οποίοι εκ συστήματος και με αναισθησίας απομυζούν τον πλούτον της χώρας, είτε ούτος παράγεται εντός αυτής, είτε στέλλεται έξωθεν· UNRRA (η προσθήκη, διευκρίνιση δική μου). Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπενόμευσαν την προσπάθειαν της κυβερνήσεως, χρησιμοποιούντες εις τα αυτοκίνητα των την βενζίνην την προοριζομένην, διά τα τρακτέρ που χρειάζονται διά την παραγωγήν τροφίμων εις την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εκραύγαζον πατριωτικά συνθήματα, ενώ ηρνούντο να πληρώσουν φόρους ή να συμμετάσχουν εις τας απωλείας που απαιτούσε η νίκη, και οι οποίοι είχον καταθέσει τα χρήματά των εις Τραπέζας της Ν. Υόρκης, της Αιγύπτου και της Ελβετίας...»*


Ατυχήσατε.
Δυστυχώς, δεν είναι έλλην (γηγενής),  ο υπογράφων, αλλά αλλοδαπός. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζόζεφ Χάρισον – Christian Science Monitor - 6/4/1950. Μεταφρασμένη αναδημοσίευση στην Εφ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε φύλλο της εποχής.

-----------------------------------------------------------
* ΠΗΓΗ: Β. Ραφαηλίδης: «ΙΣΤΟΡΙΑ του ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥ΅» σ. 289 - εκδόσεις «Εικοστού Πρώτου», και για την αντιγραφή: Δ.Μ.

Σύνταξη και ορθογραφία παραμένουν ως έχουν.